Mari probleme pentru aceste afaceri: le bate falimentul la ușă, când nici nu se gândeau

de: Mădălina Bahrim
17 12. 2022

Există domenii de activitate foarte afectate de multiplele crize care se desfășoară în prezent, iar companiile din aceste sectoare resimt din plin cum parcă le bate falimentul la ușă.

Un exemplu veritabil în acest sens în reprezintă piața de software și servicii din țara noastră. În această zonă, lucrurile nu merg deloc bine, spun cei ce activează aici. Companiile au mari probleme, iar acestea sunt diverse, situația fiind foarte dificilă.

Ce se întâmplă, de fapt, cu acești patroni de au ajuns aici

Pe final de an, piața se confruntă cu multă lipsă de predictibilitate și un val de incertitudine, care pune în mare dilemă managerii companiilor ce își desfășoară activitatea aici.

Liderii din sector vorbesc despre un lanț al slăbiciunilor, despre o sumedenie de cauze și efecte negative, de parcă totul se împotrivește bunului mers al lucrurilor.

„În prezent, în piață, avem în desfășurare un lanț al slăbiciunilor: companiile au bani, dar investitorii sunt mai precauți cu fondurile de care dispun, mulți dintre producători nu mai au bugete sau le-au redus, în timp ce companiile de servicii au mai puțin de lucru.

În același timp, unele proiecte sunt puse în stand-by pe o perioadă nedefinită, au loc disponibilizări masive, cel puțin în SUA, iar companiile tech care au avut un an bun merg mai departe acum doar cu produsele esențiale, cele secundare fiind puse pe hold … Noi am muncit de cinci ori mai mult ca să reușim să ne îndeplinim target-ul de 6-7 milioane de euro pe care ni l-am propus în acest an”, explică Mihai Filip, CEO OVES Enterprise.

În fapt, ceea ce vedem că se întâmplă în acest sector n-ar trebui să ne surprindă sub nicio formă. Crizele din prezent s-au materializat sub această formă în foarte multe domenii de activitate, în acest moment mediul privat românesc având numeroase firme ce înfruntă fix aceleași provocări.